Als je slim bent…innoveer je met IT

“Als je nou slim bent…” Herkent u hem, de reclameslogan van Jumbo? Het is voor de supermarktketen ongetwijfeld een succesvolle reclamecampagne. Toch stopt succesvol zijn niet bij slimme marketing.

Om succesvol te blijven, moet de winkelketen nieuwe kansen creëren met zelfscankassa’s, afhaalpunten, nieuwe looproutes en internetbestellingen. Jumbo moet blijven innoveren en investeren. Dat is in de bouw net zo!

Uiteraard, stenen kun je niet eten. Maar je kunt ze wel slim verkopen. Tot nu toe is de bouwbranche vooral bezig geweest met het stapelen van stenen, zonder zich druk te maken om marketing en innovatie. Investeren in IT is een lastig onderwerp; IT is immers geen gereedschap. Toch kunnen we veel leren van retailers als Jumbo.

Frisse marketing

Luisteren naar de klantbehoefte en die behoefte misschien zelfs wel bewust manipuleren, is in de retail al veel meer ingeburgerd. Retailers kennen de behoeften van klanten en weten hoe consumenten aankopen willen doen. In de bouw zouden we veel meer over de muur moeten kijken naar de retail en andere branches, want we kunnen nog veel van ze leren over innovatie.

Samenwerkingen met nieuwe branches

Neem bijvoorbeeld de bezorgproblemen van internetwinkels. Snelle bezorgservices zijn top,  maar geven soms ook koppijn. Ze zijn niet altijd efficiënt, want er is namelijk ‘nooit’ iemand thuis, behalve de buren. Dit soort uitdagingen leiden tot nieuwe initiatieven en opmerkelijke samenwerkingen. Het probleem van pakketten bezorgen wordt bijvoorbeeld door Volvo en DHL aangepakt. Hoe? Door pakketjes in je auto te bezorgen.

Hoe gaat dat in zijn werk? Volvo introduceert een systeem dat de kofferbak opent op het moment dat de pakketbezorger arriveert. De bezorger krijgt via de Volvo On Call-app een digitale sleutel van de auto van de klant. Daarmee kan hij de auto bij aankomst openen en de bestelde boodschappen afleveren. Na de bezorging wordt de auto weer vergrendeld en de digitale sleutel verwijderd uit de app. De klant krijgt vervolgens een bericht dat de bestelling in zijn auto is geplaatst.

Investeren in innovatie

Op de Bouwkennis jaarbijeenkomst 2016 spraken trendwatchers Adjiedj Bakas en Jan Rotmans over ontwikkelingen in de bouw. Duidelijk was dat innovatie de moeite waard is
om te zorgen dat je bedrijf ook in de toekomst blijft meedraaien. Mensen moeten op zoek gaan naar nieuwe vormen van samenwerkingen en hun eigen business maken. “We kunnen leren van mieren, we moeten het op een andere manier gaan doen. Er moeten nieuwe coalities gevormd worden tussen partijen in de bouw en daarbuiten. Mensen werken nu veel te weinig samen”, vindt Bakas. We moeten dus gaan leren van andere branches. Ga als marketeer in de bouw dus in gesprek met marketeers uit andere branches en kijk of je bepaalde dingen kunt overnemen. Om te horen bij de bedrijven die wel overleven, moet je investeren in innovatie en investeren in de toekomst.

Omarm verandering

Volgens Bakas zijn we veel te veel gefocust op feiten, data en efficiëntie in plaats van op creativiteit. “Het gaat niet meer om efficiëntie, maar om creativiteit en om de ruimte om gekke dingen te doen. Waarom gaan twee of drie totaal verschillende bedrijven niet samenwerken om iets nieuws te bedenken? Dat gaan we steeds meer zien. Dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door de digitale transformatie. Wees niet bang voor al die veranderingen. Omarm ze, ga waar geen pad is en laat een spoor achter”, aldus Bakas.

Economie 3.0

Disruptie betekent dat ‘iets nieuws en nog kleins’ in korte tijd ‘iets bestaands, groots en logs’ verdringt. Waarbij de oude wereld, tot verbazing van de initiatiefnemers, verlamd staat toe te kijken en het ‘laat gebeuren’. Aansprekende voorbeelden: Uber, ’s werelds grootste taxibedrijf zonder ook maar één taxi in bezit, en Airbnb, ’s werelds grootste hotelketen zonder ook maar één hotelkamer in bezit. De komst van dit soort disruptieve businessmodellen dwingt bestaande bedrijven om te veranderen.

Als je nou slim bent…

Ik durf te voorspellen dat er binnen een jaar of vijf ook een Uber of Airbnb voor de bouw komt, een disruptieve ontwikkeling gedreven door slimme technologie. Dus als je nou slim bent… zorg je voor innovatie voordat anderen je voor zijn.

IMG peterPeter Stolk is als senior accountmanager werkzaam bij Centric en houdt zich onder andere bezig met new business en accountmanagement. Daarnaast is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de visie en strategie van Centric voor de komende jaren voor bouw en vastgoedonderhoud.

Eens verder praten, M-06 10 91 02 51 of peter.stolk@centric.eu