Verhalen

Huipen “ALERT helpt onze klanten ontzorgen”

GrausBouw over de rol van IT bij ketensamenwerking

-Veel kleine dingen iets beter doen-

Hoewel consolidatieslagen in de woningbouwsector sterk in opkomst zijn, is de omvang én aanpak van Wonen Limburg bijzonder. Vanhommerig: “Zo hebben zij ervoor gekozen een deel van de werkzaamheden ‘af te kopen’. We versturen dus geen losse facturen, maar ontvangen een vast bedrag voor het hele jaar, verdeeld over 12 termijnen. Uiteraard houden we wel exact bij welke werkzaamheden er zijn verricht.

Rene van Hommerich, directeur GrausBouw

Voor de corporatie biedt deze constructie houvast en vermindert het de administratieve lasten. Voor ons borgt het de continuïteit.” Dat GrausBouw zich nu een van de acht ketenpartners mag noemen, is volgens Vanhommerig te danken aan de unieke visie van het bedrijf. “We willen het altijd ietsje beter doen dan onze concullega’s. Het geheim schuilt ‘m niet in één ding heel goed doen, maar in een heleboel kleine dingetjes net even wat beter doen. Froome of Nibali winnen de Tour de France niet door in één etappe een paar uur voorsprong te pakken, maar door steeds een klein beetje sneller te zijn.”

Meer lezen? Klik hier! 

Vastgoedonderhoudsbedrijf Roza doet het strak en compact

Egbert rozaOnderscheiden bij opdrachtgevers

Gevraagd naar zijn visie op innovatie in de bouw is Roza stellig. “We moeten stoppen met erover te praten, we moeten het gewoon gaan doen. Niet innoveren betekent uiteindelijk toch dat je opdrachten misloopt. Steeds meer opdrachtgevers vragen bijvoorbeeld om het VGO-keur. Kun je daar niet aan voldoen, dan mis je de boot. Wat je ook ziet, is dat rollen verschuiven. Opdrachtgevers  – in ons geval Utrechtse woningcorporaties – willen ontzorgd worden en hun inbreng in het hele onderhoudsproces beperken tot de regierol. Zo is bij corporatie Portaal, een van onze grote opdrachtgevers, de hele opzichterslaag verdwenen en werken er nu alleen nog projectleiders. Zij proberen – net als wij – met zo min mogelijk mensen zoveel mogelijk werk te verzetten. Dan is het aan ons als onderhoudsbedrijf om te laten zien dat we er klaar voor zijn.”

Meer lezen? Klik hier!

Kees Huipen

 Less is more: corporaties als onderhoudsregisseurs

Hoe kun je als woningcorporatie meer doen met minder? Volgens Kees Huipen, directeur van het gelijknamige vastgoedonderhoudsbedrijf, is de vraag stellen bijna hetzelfde als de vraag beantwoorden. In zijn visie komt het er op neer dat corporaties ‘minder’ zouden moeten willen doen met ‘minder’. Oftewel: werk met minder ketenpartners en zorg ervoor dat de partners die je wél hebt zoveel mogelijk taken van je overnemen, zodat je zelf minder tijd en geld aan de coördinatie en administratie hoeft te besteden. Omdat less uiteindelijk more is, levert dat onder de streep een flinke besparing en méér regie op…

Meer lezen? Klik hier!